Is de schrijver straks fAIlliet?

Tja wat kan ik zeggen? AI: vet handig, mager als je het hebt over werken met passie.
Onder ons, de creatieve geesten, zijn er wel degelijk zorgen. Ik gok dat over een jaar of twee zo’n 50% van de copywriters zonder werk komt te zitten. En dat is logisch. Als ik werk met Chat, Claude, Perplexity en Notebook LM, dan werk ik minstens 3 keer zo snel als voorheen. Vind ik dit leuk? Nee, niet per se. Ik houd van schaven, bedenken, lachen om mijn eigen woordgrappen of scherpe introteksten. Ik geniet van zwoegen, 100 x deleten en dan ineens alles uit mijn pen laten vloeien. Kortom, het ambacht. Ik denk dat alle schrijvers werken vanuit hun hobby, dus heel hard juichen doet bijna niemand, denk ik.

WikiHow to become an AI expert?

In 2023 kwam ik aanraking met ChatGPT en wist meteen: dat wordt aanhaken. Dat betekent heel veel tijd podcasts luisteren, oefenen, nieuwsbrieven doornemen, tutorials kijken, opeens op LinkedIn verblijven en techbazen volgen. En vooral ook de hypes doorzien. Ik mag wel zeggen dat ik inmiddels behoorlijk AI kenner ben. Niet alleen voor mijn eigen werk pas ik toe, ook voor mijn man, een fysiotherapeut gaan sommige dingen supersnel.
Wat deed ik onlangs voor hem? Een nieuwe orthopedische richtlijn voor schouderkwetsuren kwam uit. Ik zetten die richtlijn en alle wetenschappelijke studies uit 2025 in Notebook LM van Google. Daarbij stelde ik specifieke vragen. Binnen een half uur had ik voor hem een (neppe mensen) podcastaflevering van 20 minuten. Hij is helemaal up-to-date en dit scheelt hem uren aan leeswerk. Hoera.

En voor mezelf dan? Ik neem je mee in een case study: de ‘werken bij’ pagina met ai-hulp

Voor een klant mocht ik een ‘werken bij’-pagina maken. Verschillende teksten die écht moeten overtuigen. Het moet niet alleen de juiste boodschap overbrengen, maar ook de cultuur en het gevoel van het bedrijf uitstralen. Daarnaast waren natuurlijk er de nodige medewerker-interviews op locatie.

De eerste stap was natuurlijk het verzamelen van input. Wie is de klant? Wat voor sfeer wil het bedrijf uitstralen? Wat zijn de kernwaarden? Enzovoort. Genoeg papieren informatie had ik, al was het maar omdat ik de meeste info zelf had geschreven voor eerdere opdrachten. Stappenplan:

  1. brainstormen met ai (ChatGPT)
    ik vroeg ChatGPT om zich te gedragen als recruitment marketeer en me te helpen brainstormen over de tone of voice en de structuur van de pagina.
  2. inhoud genereren (Claude)
    Toen ik eenmaal de structuur had, ging ik verder met Claude. Dikke prima voor het krijgen van langere, meer gestructureerde teksten. Ik gaf het een aantal steekwoorden en wat context, en binnen een paar minuten had ik een solide eerste versie van de tekst. De basis was er dus binnen 2 (!) uur, maar het miste nog net dat beetje ‘persoonlijkheid’ die zo belangrijk is voor een ‘werken bij’-pagina. Dat voegde ik zelf toe. Redactiecheck ook met AI en klaar.
  3. fijnslijpen en optimaliseren (Perplexity)
    Om de tekst SEO-vriendelijker te maken, draaide ik het door Perplexity. Fijne tool voor het vinden van de juiste zoekwoorden. Perpelexity gaf me, nadat ik een verzoek deed, ook inzicht in de vraagstellingen die mensen hebben als ze op zoek zijn naar een baan binnen de sector waar dit bedrijf actief is.
  4. mijn eigen creatieve touch
    Last but belangrijk: de vacatureteksten. Op basis van een eerste voorbeeld, haalde ik dit door Chat, riep hem als recruitment marketeer tot de orde. Hij kwam met een eerste versie. Nét te gladjes, en toen mocht ik nog een half uur los op de tekst. Tadaa…klaar

En nu?

In the end kan ik voor klanten sneller (en dus goedkoper) resultaat leveren, zonder in te boeten op kwaliteit. Vind ik dit helemaal te gek? Ja, daar ben ik dus eigenlijk nog niet over uit… Natuurlijk is het nog elke dag met je mond open de eindeloze mogelijkheden bekijken. Ik ben van nature meganieuwsgierig dus ik vind dit ook een interessant tijdperk. En op zich ben ik nog genoeg aan het schrijven. Maar die schrijfnerd in mij, de eeuwige lezer die vroeger uren in de bieb doorbracht, die later kinderboekenschrijver wilde worden, die mist vaker het vuurtje dan voorheen.

Waarom doe je het dan, zou je kunnen denken. Omdat ik liever voorop loop dan achter de feiten aan moet hobbelen. Omdat slimme klanten straks kijk-en-vergelijk gaan doen. Ze zien dat de schrijver met AI net zo goed is als die schrijver zonder AI, maar die eerste is veul sneller. Wat mij betreft is het simpel: AI pikt je baan niet in, maar iemand die met AI kan werken, dát is je grootste concurrent.

(Overigens is een slechte copywriter met AI nog steeds een slechte copywriter en krijg je rommel geleverd. Of zoals Martin van Kranenburg het mooi zij: garbage in = garbage out.)